Vše, co potřebujete vědět o darování vajíček

13.02.2015 08:00

V České republice se metoda darování vajíček při léčbě neplodnosti považuje za metodu legální. Dárkyněmi vajíček jsou buď ženy, které samy podstupují léčbu neplodnosti pomocí metody IVF (mimotělní oplodnění), nebo jsou to dobrovolné dárkyně, které podstupují hormonální léčbu za účelem darování vajíček jiným ženám. Kdo se může stát dárkyní vajíček a kdo příjemcem? Jak probíhá proces hormonální stimulace při darování a uhnízdění vajíček?

Jelikož roste počet žen, které potřebují darované vajíčko, byl vytvořen pořadník neboli program darovaného oocytu (ED). Pořadí pacientek v programu je určeno datem zařazení. Pokud si žena do ED programu přivede přímou dárkyni vajíčka, dostává se v pořadníku na přední místo. Vajíčko ale dostane od jiné ženy z důvodu anonymity. Z právního hlediska je dárcovství vajíček upraveno „Zákonem o výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách a souvisejících činnostech a o změně některých souvisejících zákonů" z roku 2006, který říká, že matkou dítěte je vždy žena, která dítě porodila. V dnešní době již většina center umožňuje oba typy dárcovství, tedy i dárcovství dobrovolné.

Program dárcovství

Do programu darovaného oocytu (ED) jsou zařazeny jednak ženy, u kterých není možné po stimulaci získat vajíčko, dále pak ženy, které prodělaly chemoterapii nebo ženy, které nemají vaječníky či prodělaly tzv. předčasné ovariální selhání. Další skupinou v ED programu jsou ženy, u kterých sice lze získat po stimulaci vajíčko, ale nedaří se jim otěhotnět. Třetím důvodem pro darování oocytu jsou některé genetické vady.

Podmínky dárcovství

V centrech asistované reprodukce jsou stanoveny požadavky jak vůči dárkyním oocytů, tak i vůči příjemkyním vajíček. Podmínkou žen příjemkyň je věk do 47 let, normální kolposkopický a cytologický nález na děložním hrdle a normální palpační nález na prsou. U žen nad 40 let se požaduje mamografické vyšetření prsů. Žena musí mít negativní vyšetření na pohlavně přenosné choroby, do kterých patří žloutenka typu B a C, HIV a syfilis. Dále se provádí kultivační vyšetření z děložního hrdla na kapavku, chlamydie a mycoplasmata. U manžela nebo partnera je podmínkou provedení spermiogramu.

zdroj: Babyweb

Zpět